ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων - Θρίλερ με τις ημερομηνίες

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων - Θρίλερ με τις ημερομηνίες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ειδικούς, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς υπάρχει διχογνωμία για το ζήτημα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα σχολεία «θα είναι από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν» και πρόσθεσε: «Παραμένουν υψηλή προτεραιότητα τα σχολεία. Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά την καρδία».

Για το ίδιο θέμα η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «η επαναλειτουργία των σχολείων δεν αποτελεί στόχο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και γενικότερα για την ψυχολογία και υγεία των παιδιών μας».

Την ίδια ώρα συνεχιζόταν η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με στόχο τον καθορισμό της ημερομηνίας ανοίγματος των σχολείων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρατηρήθηκε διχογνωμία των ειδικών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή δεν κατέληξε καν σε εναλλακτικές προτάσεις που θα έθεταν σε ψηφοφορία.

Διχογνωμία στην Επιτροπή

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια ομάδα ειδικών που πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν το επιτρέπουν, καθώς το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Αντίθετα, άλλη μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ του άμεσου ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές, δηλαδή στις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου. Αυτή η ομάδα των ειδικών επισημαίνει ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ σημειώνει πως είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Ακόμη, υπάρχει η εκδοχή να ανοίξουν άμεσα τα δημοτικά σχολεία εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, ενδεχομένως 15 ημέρες αργότερα, να ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.

Ποιος αριθμός κρουσμάτων είναι «ικανοποιητικός»

«Τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα ήταν μειωμένα γιατί γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Τις επόμενες δύο ημέρες θα πρέπει λοιπόν να αξιολογήσουμε τα δεδομένα προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων αλλά και της οικονομίας», δήλωσε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Για να θεωρούμε ότι πάμε σε ένα άνοιγμα με μια σχετική ασφάλεια τα κρούσματα θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση από 300 – 500 έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ