ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά: Η παραδοσιακή γλυκιά και αλμυρή βασιλόπιτα Αγιάσου στη Μυτιλήνη

Πρωτοχρονιά: Η παραδοσιακή γλυκιά και αλμυρή βασιλόπιτα Αγιάσου στη Μυτιλήνη

Κάθε τόπος έχει τα έθιμά του και ειδικά για τις μέρες αυτές, κάθε μέρος της Ελλάδας γιορτάζει με το δικό του τρόπο. Στη Μυτιλήνη, στο ορεινό χωριό της Αγιάσου, οι κάτοικοι δημιουργούν μια από τις πιο διάσημες βασιλόπιτες της Ελλάδας...

«Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι μια πολύ πρωτότυπη πίτα σε τέλεια αναλογία αλμυρού - γλυκού με πολύ όμορφη ιστορία», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ζαχαροπλάστης από την Αγιάσο Δήμητρα Σουσαμλή, στην ορεινή Αγιάσο της Μυτιλήνη. Σε ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.

Η Αγιασώτικια βασιλόπιττα είναι ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους ξερή Αγιασώτικη μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. «Αφού απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μείγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης, ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών». λέει η κ. Σουσαμλή αναφερόμενη στη διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές.

Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οχτώ ώρες ψησίματος.

Στο παρελθόν καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές και ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής αξίας της και της δυνατότητας να διατηρηθεί για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ