ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα υπουργείου Υγείας-ΠΟΕΔΗΝ για τα περί αναβολής εμβολιασμών υγειονομικών

Κόντρα υπουργείου Υγείας-ΠΟΕΔΗΝ για τα περί αναβολής εμβολιασμών υγειονομικών
INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών υγειονομικών στη χώρα μας που ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Υγείας διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να τονίζει ότι «οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 νοσοκομεία της χώρας». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είχε καταγγείλει «αλαλούμ» με τους εμβολιασμούς του υγειονομικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι αναβάλλονται όσοι είναι προγραμματισμένοι για τη Δευτέρα 4/1 χωρίς να εξηγούν τους λόγους.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζει ότι «όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί» και εξηγεί:

«Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνει ακόμα ότι μέχρι σήμερα στις 12:00, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. Χθες Πρωτοχρονιά, έγιναν 264 και από το πρωί μέχρι τώρα, έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί.

«Αλαλούμ» με τους εμβολιασμούς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει «αλαλούμ» με τους εμβολιασμούς του υγειονομικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι αναβάλλονται όσοι είναι προγραμματισμένοι για τη Δευτέρα 4/1 χωρίς να εξηγούν τους λόγους.

«Είπαν ότι παρέλαβαν πάνω από 83.850 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού για να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό. Για τους υγειονομικούς που δήλωσαν επιθυμία να εμβολιαστούν έφτανε η συγκεκριμένη ποσότητα και για τις δύο δόσεις. Ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία. Σχεδιάστηκε η παραλαβή των εμβολίων για την Κυριακή με έτοιμα τα ψυγεία και τη Δευτέρα 4/1 θα ξεκίναγαν οι εμβολιασμοί του προσωπικού. Αλλά τίποτα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει:

«Χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους, αναβάλονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Σε άλλα λένε για μία εβδομάδα και σε άλλα δεν εξηγούν τι πρόκειται να γίνει. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεξαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί ακόμη. Επικρατεί αλαλούμ».

Αναφερόμενος στα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στη χώρα, είπε:

«Σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου που αναβάλλεται ο εμβολιασμός λένε ότι δεν φτάνουν τα εμβόλια και όσα έχουν θα διατεθούν για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές απο το κορωνοϊό. Όμως αναβλήθηκε ο εμβολιασμός και στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας την Δευτέρα με την δικαιολογία ότι φταίει η αδυναμία μεταφοράς του εμβολίου.

Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος και της Θεσσαλίας πλην του πανεπιστημιακού Λάρισας αναβλήθηκαν επίσης οι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα 4/1. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι στις λίστες να εμβολιαστούν τη Δευτέρα δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αναβλήθηκαν. Επίσης σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής δεν έχει ξεκαθαρίσει εαν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα όπως προγραμματίστηκαν.

Στο Δρομοκαΐτειο που είναι η υπηρεσία μου με ειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα εμβολιασθώ την Δευτέρα 4/1 στις 2 μ.μ. Σήμερα λένε ότι μπορεί να αναβληθεί ο εμβολιασμός».

«Τι σχεδιασμός είναι αυτός: Είπαν ότι έχουν ήδη παραλάβει πάνω από 83.850 εμβόλια. Πού πήγαν; Γιατί δεν ενημερώνουν επίσημα από το υπουργείο Υγείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Και μία ημέρα νωρίτερα να πετύχουμε την ανοσία στο προσωπικό είναι κέρδος και ίσως σωτήριο», σημειώνει στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αναμένουμε μία επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί. Από ότι φαίνεται στα ελάχιστα νοσοκομεία που ήδη έχουν ξεκινήσει θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί τη Δευτέρα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ