ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Το σχέδιο για ασφαλή επιστροφή - Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

Σχολεία: Το σχέδιο για ασφαλή επιστροφή - Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εν μέσω ενός σκληρότερου lockdown, το οποίο τέθηκε χθες σε ισχύ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων.

Τα «φλέγοντα» ζητήματα είναι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στις 11 Ιανουαρίου να γίνει ομαλά και με ασφάλεια. Έτσι, η Επιτροπή βάζει στο «τραπέζι» σήμερα όλα τα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αναφέρει πως το αυστηρότερο lockdown ήταν μία «προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια».

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πώς θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες» έχει εξηγήσει ο ίδιος.

Το σχέδιο για το άνοιγμα

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς
  • δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ
  • εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός (αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση)
  • θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων

Τα μέτρα για τη λειτουργία αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, ενώ οι ειδικοί θα συνεδριάσουν ξανά και προς το τέλος της εβδομάδας, με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 390 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.099, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.463 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.926 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 421 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 282 (67%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 897 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ