ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Κανονικά διεξάγονται οι εμβολιασμοί - 9.528 έχουν εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Κανονικά διεξάγονται οι εμβολιασμοί - 9.528 έχουν εμβολιαστεί
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Το εμβόλιο είναι το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020», δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου,κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19. Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι σήμερα, Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι εμβολιασμοί στο σύνολο της χώρας έχουν φτάσει τους 9.528, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η παρασκευή και ανάπτυξη του εμβολίου και έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι λόγοι που οδήγησαν στην άμεση εξέλιξη του εμβολίου ήταν οι νέες τεχνικές της βιοτεχνολογίας, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών.

«Πάνω από 500.000 εθελοντές βοήθησαν στη δοκιμή του εμβολίου και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη παγκοσμίως έχουν δοθεί περίπου 12,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με μεγάλο τμήμα των εμβολιασμών να γίνεται σε ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία.

Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και φαίνεται πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή του κορωνοϊού. Αναμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα τις εγκρίσεις των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca.

«Αναμφίβολα ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 7,8 δισ. κατοίκων του πλανήτη. Επομένως απαιτείται μια παγκόσμια συνεργασία», είπε.

Θεμιστοκλέους: 5.665 εμβολιασμοί σήμερα - 9.528 στο σύνολο της χώρας από τις 27/12

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι σήμερα, Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι εμβολιασμοί στο σύνολο της χώρας έχουν φτάσει τους 9.528.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα παρέλαβε τη Δευτέρα και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων των εμβολίων της Pfizer και πλέον το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες μας μέχρι τις 17:00 152.580 δόσεις εμβολίων, ένω έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.

Για τους ρυθμούς των εμβολιασμών

Αναφερόμενος στον ρυθμό εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε σταδιακή ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

Όπως είπε:

«Οι λόγοι είναι προφανείς:

1. Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα εφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.

2. Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών και αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση και χρήση τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων».

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο ελληνικού πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουμε πετύχει ποσοστό που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στα νοσοκομεία: «Δεν αλλάξαμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας»

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι είχε ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.

«Είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον υπουργό Υγείας στις 30/12. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα στις 04/01/2021 ως όφειλαν και υπήρξε ενημέρωση προς τα νοσοκομεία για το ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση, την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχερησιακού μας σχεδίου», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί.

Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα.

Εξάλλου στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών (υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 100.000 άτομα).

Άρα μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)
  • Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Πρεμιέρα εμβολιασμών στους οίκους ευγηρίας - Εμβολιάζονται και οι πρώτοι υγειονομικοί

Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στους οίκους ευγηρίας.

Στόχος είναι ο εμβολιασμός να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση, δε, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Η πρώτη ηλικιωμένη, φιλοξενούμενη οίκου ευγηρίας, που εμβολιάστηκε είναι η 95χρονη κ. Δέσποινα.

Επίσης, σήμερα προστίθενται 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς - δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Σταδιακά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σήμερα 5), ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

427 νέα κρούσματα, 407 διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι

Κρίσιμα 24ωρα για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς από χθες βρίσκεται σε ισχύ ένα αυστηρότερο lockdown, μετά την χαλαρότητα των εορταστικών ημερών, με στόχο να επιτευχθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ