ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις για τα σχολεία

Λινού στο CNN Greece: Στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις για τα σχολεία
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θετικό πρόσημο βάζει στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της χώρας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας τις προσεχείς ημέρες.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν τεστ κορωνοϊού στο διδακτικό προσωπικό, διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και διαφορετικά διαλλείματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει στο CNN Greece η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με την προϋπόθεση, όπως τονίζει, ότι θα εφαρμοστούν.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων το περασμένο Σάββατο, αιφνιδίασαν την επιτροπή εμπειρογνώμων, ωστόσο κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση εισηγήθηκαν θετικά για το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Αθηνά Λινού επικροτεί την απόφαση να μην ανοίξουν ταυτόχρονα στις 11 Ιανουαρίου όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς θεωρεί ότι το σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης θα βοηθήσει στην ομαλότερη μετάβαση στις νέες συνθήκες και δεν θα έχουμε «ντόμινο κρουσμάτων».

Κληθείσα να σχολιάσει την ανησυχία που εκφράζουν άλλοι επιστήμονες για αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών τις επόμενες ημέρες λέει:

«Όλοι ανησυχούμε, άλλωστε οι μήνες που έρχονται είναι παραδοσιακά επιβαρυμένοι από ασθένειες και ιούς. Θα πρέπει να περιμένουμε ωστόσο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Σχολιάζοντας το μέτρο της διενέργειας εθελοντικών τεστ για τον κορωνοϊό στους εκπαιδευτικούς η κα Λινού θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας θα συμμαχήσει με τους επιστήμονες, καθώς «είναι υψηλού επιπέδου και γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό να γίνει».

Η κα Λινού επικροτεί και την προαναγγελία της υπουργού Υγείας ότι οι καθηγητές θα εμβολιαστούν μετά τους υγειονομικούς και πριν τον γενικό πληθυσμό της χώρας. Είναι άλλωστε και μια από τις δικές της συστάσεις, την οποία είχε εκφράσει προ ημερών στο CNN Greece.

Αναφορικά, τέλος, με την πιθανότητα να κλείσουν και πάλι τα σχολεία λόγω μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων στο προσεχές διάστημα, η καθηγήτρια δηλώνει:

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ