ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια με μάσκες και αγιασμό σε φιαλίδια: Ανοιχτές εκκλησίες, λίγος κόσμος

Θεοφάνεια με μάσκες και αγιασμό σε φιαλίδια: Ανοιχτές εκκλησίες, λίγος κόσμος
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα έξω από τις εκκλησίες της Αττικής, καθώς λίγοι είναι οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από ναούς για τα Θεοφάνεια.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου βρέθηκε το CNN Greece από νωρίς το πρωί, λίγο πριν τις 7:00 ελάχιστοι ήταν οι πιστοί που εισήλθαν στο ναό για τη θεία λειτουργία.

Περίπου στις 7:00 έφτασε στη Μητρόπολη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σημειώνεται πως η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο είναι διακριτική.

Από τους πολιτικούς το παρών στη θεία λειτουργία έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος (βλ. φωτ.)

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, η οποία σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις εκκλησίες της Αττικής θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί, ο αγιασμός θα μοιράζεται σε φιαλίδια.

Λίγο περισσότεροι φαίνεται να ήταν οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Σμύρνη νωρίς το πρωί.

Ανάλογες είναι οι εικόνες και από τη Μητρόπολη Πειραιά, όπου από νωρίς το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκε κόσμος για να παρακολουθήσει τη λειτουργία.

Όπως φαίνεται όλοι οι πιστοί τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και φορούν μάσκες ενώ δεν υπάρχει πολύς κόσμος μέσα στους ναούς.

Η παρουσία των Αρχών για τήρηση των μέτρων και αποφυγή συνωστισμού έξω από το ναό είναι επίσης διακριτική ενώ όπου κριθεί απαραίτητο θα κοπούν πρόστιμα.

Αρκετοί, για τα δεδομένα, είναι οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Δημήτριο για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, αρκετοί πιστοί περιμένουν να κοινωνήσουν.

Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες οι πιστοί στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα, ανήμερα των Θεοφανείων, για να μπορέσουν να μπουν και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου γύρω στις 7:00 μετέβησαν αστυνομικοί.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8:30 ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια, σύμφωνα με το grtimes.gr.

Πηγή: grtimes.gr

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η θεία λειτουργία με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω και από το συγκεκριμένο ναό είναι διακριτική.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, με ηχητικά μηνύματα από τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και με παραινέσεις από τους αστυνομικούς για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ