ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο κύμα διασποράς - Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο κύμα διασποράς - Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα, Σάββατο, σε συνδυασμό με το καθολικό lockdown εδώ και δύο συνεχόμενους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να αποφασίζει μια μικρή έξοδο από το σπίτι και αύξηση της κινητικότητας, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το αποτύπωμα των εορτών στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Οι φόβοι που εγείρονται από τους ειδικούς αφορούν μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ το σύστημα υγείας παραμένει επιβαρυμένο.

Πολλοί να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κορωνοϊού τον Φεβρουάριο, με τις ΜΕΘ να εξακολουθούν να είναι δέχονται πίεση δεδομένου ότι η πληρότητα παραμένει στο 60% στην επικράτεια, ενώ η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ανησυχητική είναι επίσης η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς πολλές περιοχές της πρωτεύουσας βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντανάκλαση της κατάστασης αυτής στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις λόγω της αναστολής εργασίας και λειτουργίας αντίστοιχα, που παρατείνεται μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown, με κλειστά καταστήματα και περιορισμούς στη μετακίνηση έως τις 18 Ιανουαρίου. O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Ανοίγουν σε ολόκληρη τη χώρα και χωρίς εξαιρέσεις λόγω επιδημιολογικού φορτίου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων, με τη χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Στις εταιρείες, συστήνεται η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.

Κλειστοί θα παραμείνουν και οι χώροι λατρείας και συγκεκριμένα οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α' ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ