ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες προέδρου ΠΟΕΔΗΝ για τη διασπορά κορωνοϊού σε θεραπευτήριο της Ανατ. Αττικής

Καταγγελίες προέδρου ΠΟΕΔΗΝ για τη διασπορά κορωνοϊού σε θεραπευτήριο της Ανατ. Αττικής
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Για παντελή έλλειψη προληπτικών τεστ από τον ΕΟΔΥ στις δομές υγείας, παρά τη δέσμευση ότι αυτά θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για θετικούς εργαζομένους και περιθαλπόμενους στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στο συγκεκριμένο θεραπευτήριο ο τελευταίος έλεγχος με τεστ σε προσωπικό και περιθαλπόμενους από τον ΕΟΔΥ έγινε πριν δύο μήνες.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι πρώτοι θετικοί εργαζόμενοι πλήρωσαν τα τεστ από την τσέπη τους».

«Με βάσει το υγειονομικό πρωτόκολλο, στις προνοιακές μονάδες θα πρέπει να γίνονται τεστ σε περιθαλπόμενους και προσωπικό μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς δεν γίνονται ούτε στις δημόσιες προνοιακές μονάδες. Το τεστ δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος από τις προνοιακές μονάδες», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

«Επιστέφθηκα σήμερα το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής που εδρεύει στη Βούλα. Ενημερώθηκα ότι τρεις υπάλληλοι και τρεις περιθαλπόμενοι μέχρι τώρα βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό. Οι τρεις περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν με συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς.

Τελευταία τεστ που έκαναν οι περιθαλπόμενοι και το προσωπικό ήταν στις 18/11. Έκτοτε δεν ξαναεμφανίσθηκε ο ΕΟΔΥ και ούτε διατίθενται στις μονάδες από το υπουργείο ή τον ΕΟΔΥ rapid test για να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε προσωπικό και περιθαλπόμενους. Για μοριακό τεστ ούτε λόγος.

Στην εν λόγω μονάδα νοσηλευτής εργάστηκε την Τετάρτη πρωί. Τη Πέμπτη εμφάνισε συμπτώματα. Παρότι ειδοποίησε την υπηρεσία του δεν κλήθηκε να του γίνει τεστ.

Έκανε μοριακό τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο και πλήρωσε 60 ευρώ από τη τσέπη του. Σάββατο απόγευμα βγήκε θετικό και ειδοποίησε τη μονάδα. Ένας άλλος συνάδελφος νοσηλευτής Σάββατο απόγευμα εμφάνισε συμπτώματα. Αγόρασε με δικά του χρήματα το rapid test, πήρε δειγματοληψία μόνος του και βγήκε θετικό. Ειδοποίησε άμεσα τη μονάδα. Οι υπεύθυνοι της μονάδας απευθύνθηκαν την ίδια ώρα στον ΕΟΔΥ που όμως δεν εμφανίσθηκε την Κυριακή και σήμερα.

Οι εργαζόμενοι από μόνοι τους έκαναν rapid test στους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους. Βγήκαν τρεις περιθαλπόμενοι θετικοί με συμπτώματα και διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς και μία ακόμη εργαζόμενη. Ο ΕΟΔΥ αύριο είχε προγραμματισμένο ραντεβού για δειγματοληπτικό έλεγχο στη μονάδα και όπως ενημέρωσαν αύριο θα εμφανισθούν. Καμία σημασία για τον ιό που σιγοβράζει στη μονάδα και προσπαθούν μόνοι τους οι εργαζόμενοι χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της διασποράς».

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους περιθαλπόμενους. Πού είναι οι προληπτικοί έλεγχοι μια φορά την εβδομάδα που δεσμεύτηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Πριν δύο μήνες έγινε ο τελευταίος έλεγχος. Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις προνοιακές μονάδες. Λένε ότι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα αλλά ακριβή ημέρα δεν δόθηκε από το Υπουργείο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της διασποράς στο εν λόγω θεραπευτήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ