ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πλατφόρμα εμβολιασμού: Τι πρέπει να κάνετε για να κλείσετε ραντεβού

Κορωνοϊός - Πλατφόρμα εμβολιασμού: Τι πρέπει να κάνετε για να κλείσετε ραντεβού
AP Photo/Alvaro Barrientos

Τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε αναλυτικά όλα τα βήματα που χρειάζονται ώστε να κλείσει κάποιος ραντεβού, καθώς από τις 20 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα στα άτομα άνω των 85 ετών, βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν μέσω της πλατφόρμας ή μέσω SMS αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στα πλησιέστερα ΚΕΠ ή φαρμακεία για τον έλεγχο προτεραιότητας εμβολιασμού.

Οι πολίτες ελέγχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του εμβολιασμού εισάγοντας ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή Επώνυμο. Εφόσον έχουν τη δυνατότητα, η πλατφόρμα τους προτρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού στη σελίδα emvolio.gov.gr/app. Διαφορετικά, η πλατφόρμα εμφανίζει αυτόματο ενημερωτικό μήνυμα.

SMS στο 13034

Οι πολίτες ελέγχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του εμβολιασμού στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στο 13034. Άμεσα, λαμβάνουν απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού και προτρέπονται να προγραμματίσουν ραντεβού.

Διαφορετικά, λαμβάνουν ενημέρωση από το EMVOLIO ότι δεν έχουν ακόμη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi).

Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά, ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.
  • Απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Κατόπιν επιτυχούς σύνδεσης, οι πολίτες ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους:

  • Αρχικά, προγραμματίζουν το ραντεβού για την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου
  • Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου)
  • Οι πολίτες ελέγχουν τα στοιχεία του ραντεβού, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν εντός δύο (2) λεπτών
  • Τέλος, αποθηκεύουν/ εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code

Άυλη συνταγογράφηση

  • Όσοι έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους.
  • Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται.
  • Οι πολίτες λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση.
  • Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προ- κρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τροποποίηση ραντεβού

Οι πολίτες δύνανται να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

  • Αλλαγή/ ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρείς (3) ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία
  • Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία (1) φορά μόνο
  • Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες τριάντα (30) ημέρες.

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους:

  • Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο)
  • Οι πολίτες λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού

Επιπλέον, οι πολίτες θα λάβουν τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:

  • 3 ημέρες πριν από το ραντεβού
  • 1 ημέρα πριν από το ραντεβού
  • στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ