ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυξία στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 70.000 ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων

Ασφυξία στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 70.000 ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων
INTIME

Το... αδιαχώρητο έχει προκληθεί στο Δ΄Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, καθώς εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. που διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των διαδοχικών περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Στον παραπάνω μάλιστα αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που κυμαίνονται στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Οι προσφυγές των συνταξιούχων πρόκειται να συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020. Οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016), δηλαδή αφορά περικοπές που έγιναν και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (νόμος 4093/2012).

Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου αφορούν τη χρονική περίοδο 2011 έως 2020. Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν θα παραπέμψουν το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που και αυτοί διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά με τους περιοριστικούς όρους λόγω COVID-19 θα συζητηθούν επτά υποθέσεις. Δηλαδή, θα συζητηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με τότε πρόεδρο την σημερινή ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και λίγο πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά της, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων των δικαστικών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ (το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια) είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ