ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχεί η πορεία του κορωνοϊού: Φόβοι για Αττική και lockdown σε έξι περιοχές της Ελλάδας

Ανησυχεί η πορεία του κορωνοϊού: Φόβοι για Αττική και lockdown σε έξι περιοχές της Ελλάδας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με τα κρούσματα στην Αττική να μην μειώνονται, η ανησυχία των ειδικών, όλο και αυξάνεται.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 180 (περίπου 40%) αφορούσαν την Αττική.

Έτσι, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική δείχνει αυξητικές τάσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεικτικά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τόνισε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου το Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στο ίδιο μέσο, τόνισε πως «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες»

Σε σκληρό lockdown η Βοιωτία

Σε καθεστώς σκληρού lockdown μπήκε από σήμερα Τρίτη στις 6:00 το πρωί και η Βοιωτία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση και ειδικοί άναψαν το «πράσινο» φως για την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας σε αυστηρό lockdown.

Τα μέτρα του lockdown

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ισχύουν:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

«H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών» θα πραγματοποιηθεί στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αναφέρει σχετικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας άλλο ένα θέμα προς συζήτηση στην εβδομαδιαία ατζέντα της Επιτροπής.

Επίσης προβλέπεται:

– H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .

– H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Πώς οδηγήθηκε εκεί η Βοιωτία

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιανουαρίου είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα στον δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων στη Βοιωτία ωστόσο φαίνεται πως η δύσκολη κατάσταση επεκτάθηκε στο σύνολο του νομού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μετακινήσεις των εορτών αλλά και η δοξολογία των Θεοφανείων ιδίως στον Μητροπολιτικό Ναό στη Λιβαδειά, όπου παρευρέθηκαν για τον εορτασμό εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και τοπικοί παράγοντες, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων κοινώνησαν κανονικά.

Οι υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές με lockdown

Σε σκληρό lockdown, εκτός της Βοιωτίας, είναι και οι εξής περιοχές:

  • Δήμοι Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής
  • Δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης
  • ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
    Κάλυμνος
  • Τοπική Κοινότητα Ανθήλης Δήμου Λαμιέων Φθιώτιδας
  • Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας

145.179 έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.630 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 242 (69,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ