ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Έρχονται περισσότερα εμβόλια - Η συγκίνησή του για τους υγειονομικούς

Κικίλιας: Έρχονται περισσότερα εμβόλια - Η συγκίνησή του για τους υγειονομικούς
Δελτίο τύπου / POOL

Για αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις προσεχείς ημέρες δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενώ τόνισε τη συμβολή των εργαζομένων στην υγεία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

«Έχουμε αρκετά εμβόλια με βάση τις ενέργειες της Ε.Ε. και θα έχουμε περισσότερα τους μήνες που θα έρθουν. Η προμήθεια γίνεται με αυτόν τον ρυθμό και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε προτεραιοποίηση. Από τις 20 Ιανουαρίου περνάμε στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85», είπε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Για το ρυθμό εμβολιασμού, ο Κικίλιας δήλωσε: «Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως και ανάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων, καθώς όσο περισσότερα έρχονται, τόσο θα αυξάνονται οι ρυθμοί. Αν χρειαστεί να γίνονται πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα, θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο».

Στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε πως «μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και 300-330.000 της Moderna». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του για έγκριση ακόμα περισσότερων εμβολίων, όπως της Johnson & Johnson, ενώ αναμένονται εξελίξεις γύρω από αυτό της AstraZeneca.

Υπογράμμισε πως για να «χτιστεί» τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μιας και τότε θα αρχίσουν να πέφτουν οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε το εξής: «Έστω και ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια να "φύγει", μας θλίβει. Πάνω απ' όλα η ανθρώπινη ζωή. Πάνω από 75-80% των γιατρών μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι πιο χαμηλό, πάνω από 50%, αλλά αυξάνεται. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο κύμα εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, ο Κικίλιας είπε πως αυτές αυξήθηκαν κατά 200% στη Βόρεια Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στο έργο του Σωτήρη Τσιόδρα.

Προς το τέλος της συνέντευξής του, αποκάλυψε πως έχει εισηγηθεί την επιβράβευση γιατρών και νοσηλευτών και με επιπλέον χρήματα και με ρύθμιση εργασιακών εκκρεμοτήτων.

Ο ίδιος, μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, είπε: «Λογικό είναι για έναν υπουργό που έχει ξεκινήσει κάτι, να μένει έως το τέλος στη θέση του. Έχω δεθεί άρρηκτα με τους ανθρώπους αυτούς. Με τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες, τους τραπεζοκόμους, τους ανθρώπους που φυλάνε τα νοσοκομεία, με τους διοικητικούς. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Έχουν υπάρξει συγκλονιστικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ