ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Φοβίζει η εξάπλωση στην Αττική - Σκέψεις για νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Φοβίζει η εξάπλωση στην Αττική - Σκέψεις για νέα μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ

Αλλεπάλληλες είναι οι προειδοποιήσεις κυβέρνησης και ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, ειδικά τα τελευταία 24ωρα. Η εξάπλωση των ενεργών κρουσμάτων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και δεν αποκλείεται ακόμη και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων.

Μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν διστάζουν να επισημάνουν σε όλους τους τόνους ότι εάν η κατάσταση ξεφύγει στην Αττική, τότε θα μιλάμε με όρους «σοκ και δέους».

Ενδεικτικό είναι ότι ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς εκεί εντοπίζεται μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων. Τόνισε ότι ο κεντρικός τομέας Αθήνας βρίσκεται επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο «κόκκινο».

«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60%. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή [...] νομίζω θα πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Προ ημερών ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική, ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως».

Ο καθηγητής είχε υπογραμμίσει: «Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

Της ίδιας άποψης φαίνεται να είναι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, δε, τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε αυστηρότερα lockdown, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές για τις οποίες προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας είναι:

  • Δυτική Αττική,
  • Βοιωτία,
  • Μυτιλήνη,
  • Κάλυμνος,
  • Αργολίδα,
  • Ροδόπη,
  • Χαλκιδική

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη».

«Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σε σύνολο 671 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, οι 277 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική, ενώ οι 69 στη Θεσσαλονίκη. Πολλές είναι οι περιφέρειες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή εντοπίστηκαν:

44 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

46 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

32 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

62 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

6 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

69 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

22 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.688, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.673 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.562 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.161 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ