ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μπεκατώρου έσπασε το τείχος της σιωπής – Ραγδαίες εξελίξεις

Η Μπεκατώρου έσπασε το τείχος της σιωπής – Ραγδαίες εξελίξεις
AP Photo/Ahn Young-joon

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση της από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Αριστείδη Αδαμόπουλο.

Η καταγγελία-εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη έσπασε το τείχος της σιωπής γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση, το βιασμό και την κατάχρηση θέσεων εξουσίας από κακοποιητικούς άντρες.

Πρώτα απ’ όλα στον χώρο του αθλητισμού μέχρι τώρα τρεις αθλήτριες δημοσιοποίησαν ανέφεραν περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης από αθλητικούς παράγοντες.

Πρόκειται για τις Μάνια Μπίκοφ, Ραμπέα Ιατρίδου και Νίκη Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα, άλλες γυναίκες αναφέρουν στα social media ανάλογα περιστατικά.

Οι περισσότερες το κάνουν για πρώτη φορά δημόσια.

Η ενοχοποίηση του θύματος

Η κατάσταση έχει αρκετές ομοιότητες με τη γένεση του κινήματος #metoo, όταν η πρώτη καταγγελία για τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάνστιν, προκάλεσε ένα τσουνάμι αποκαλύψεων που έριξε φως στη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανία του θεάματος.

Η καταγγελία ενός περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ δύσκολη για το θύμα.

Από τη μια μεριά, στο ψυχολογικό πεδίο είναι πολύ συχνή η διαδικασία αυτοενοχοποίησης.

Από την άλλη, η ανισομερής σχέση εξουσίας του δράστη και του θύματος, σε συνδυασμό με τα σεξιστικά κοινωνικά στερεότυπα, καθιστούν πολλές φορές δύσκολο να γίνει πιστευτή η καταγγελία και να οδηγηθεί εντέλει στη Δικαιοσύνη.

Η ίδια η κ. Μπεκατώρου επισήμανε σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα:

«Το συναίσθημα είναι περίεργο. Δεν μπορώ να πω αν νιώθω αγαλλίαση, με την έννοια ότι έχω αναγκαστεί να ζω και να ξαναζώ το ίδιο γεγονός, να θυμάμαι λεπτομέρειες από το παρελθόν τις οποίες θέλω να ξεχάσω. Ωστόσο το έκανα προκειμένου να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους και να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν κι επίσης να μπορέσω να εκπαιδεύσω τα δικά μου παιδιά γιατί κι αυτά μπορεί αύριο-μεθαύριο να βρεθούν σε μια αντίστοιχη περίπτωση».

Η ώρα της Δικαιοσύνης

Στο θέμα παρενέβη και η Δικαιοσύνη. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα για τη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό η υπόθεση να έχει παραγραφεί -το όριο της παραγραφής είναι τα 15 έτη.

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος που κατονομάστηκε από την κ. Μπεκατώρου ως ο δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρους της ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε:

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”.

Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.

Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».

Από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας έχουν παραιτηθεί μέχρι τώρα οι Γιώργος Χριστόπουλος και Γιάννης Παπαδημητρίου.

Αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Μέτωπο του πολιτικού κόσμου

Ραγδαίες είναι όμως εξελίξεις και στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου.

Σε δηλώσεις τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης χαιρέτισαν το θάρρος της κ. Μπεκατώρου και τη χαρακτήρισαν παράδειγμα για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η σύμπνοια του πολιτικού κόσμου σε μια στιγμή μάλιστα τεταμένων σχέσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, στέλνει σαφές μήνυμα ότι έχει πια φτάσει η ώρα να σπάσει το απόστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ