ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ στην Αττική: Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν τρίτο κύμα κορωνοϊού

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ στην Αττική: Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν τρίτο κύμα κορωνοϊού
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ασφαλώς και δεν μπορεί η χώρα να είναι σε μόνιμο lockdown, ωστόσο για να ανοίξει η αγορά με ασφάλεια θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα στο επίπεδο της πρόληψης», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν αντέχουν ένα τρίτο κύμα πανδημίας».

Όπως εξηγεί, «δεν μπορεί να παρακολουθείται ο ιός στη κοινότητα με 5.000 έως 10.000 τεστ που διενεργούνται τις αργίες και τα τριπλάσια τις καθημερινές. Όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί στη κοινότητα».

«Χρειάζονται πολλαπλάσια τεστ προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και να απομονώνονται. Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα ούτως ή άλλως επισκέπτονται τα νοσοκομεία. "Ναι" στο άνοιγμα της αγοράς με καλύτερη όμως πρόληψη», σημειώνει και ζητά εκ νέου «να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κάνει τεστ κορωνοϊού δωρεάν».

Ο πρόεδος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως το υγειονομικό προσωπικό «είναι εξαντλημένο καθ' ότι βρίσκεται από τον Οκτώβρη νυχθημερόν στα νοσοκομεία».

Επί του παρόντος, μάλιστα, «έχει διατεθεί αρκετό προσωπικό για τις ανάγκες του εμβολιασμού των ηλικιωμένων ατόμων», ενώ το γεγονός καθ’ εαυτό πως «μπαινοβγαίνουν πολλοί άνθρωποι ανέλεγκτοι για κορωνοϊό στα νοσοκομεία», προκειμένου να εμβολιαστούν, αποτελεί από μόνο του λόγο ανησυχίας, κατά τον κ. Γιαννάκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες και ελάχιστες» στην Αττική, και «δεν φθάνουν για μία νέα έξαρση του ιού». Ειδικότερα, οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής για ασθενείς με Covid είναι 210, με μόλις 69 εξ αυτών να είναι ελεύθερες (πληρότητα σε ποσοστό 67%).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν ως εξής:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Στις 14 κλίνες νοσηλεύονται 14 ασθενείς. Κενές: 0.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Στις 11 κλίνες νοσηλεύονται 6 ασθενείς. Κενές 5.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: Στις 84 κλίνες νοσηλεύονται 53 ασθενείς. Κενές 31.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: στις 44 κλίνες νοσηλεύονται 24 ασθενείς. Κενές 20.
  • ΝΙΜΙΤΣ: Στις 4 κλίνες νοσηλεύονται 2 ασθενείς. Κενές 2.
  • ΕΛΠΙΣ: Στις 6 κλίνες νοσηλεύονται 4 ασθενείς. Κενές 2.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Στις 12 κλίνες νοσηλεύονται 10. Κενές κλίνες 2.
  • ΑΤΤΙΚΟ: Στις 23 κλίνες νοσηλεύονται 17. Κενές κλίνες 6.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: Στις 12 κλίνες νοσηλεύονται 11. Κενές κλίνες 1.

«Η παραμονή των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ είναι πολυήμερη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μην ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ