ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν προκαλεί λοίμωξη

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν προκαλεί λοίμωξη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κατηγορηματική ήταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδουσχετικά με το κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του νέου κορωνοϊού. 

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών ενάντια στον κορωνοϊό στη χώρα.

«Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί», διευκρίνισε.

Η ίδια αναφέρθηκε ξανά στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, λέγοντας πως «στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο.

«Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα».

«Οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ