ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Τελεσίδικη ομόφωνη καταδίκη Λαγού και Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Χρυσή Αυγή: Τελεσίδικη ομόφωνη καταδίκη Λαγού και Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Tο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών έκρινε ομόφωνα ένοχο τον νυν ευρωβουλευτή και ήδη καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγό, ως ηθικό αυτουργό σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.

Την επίθεση στο «Συνεργείο» πραγματοποίησε το ίδιο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής–ακόμα και με τους ίδιους φυσικούς αυτουργούς– που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ένοχοι ως συνεργοί για την επικίνδυνη σωματική βλάβη κρίθηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, καθώς και οι Μάκης Μπαρέκας, Γιώργος Σταμπέλος, Διονύσης Αγιοβλασίτης και Χρήστος Γαλανάκης.

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος εκτίει ποινή κάθειρξης πέντε ετών στις φυλακές Δομοκού, καθώς κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή οπλοκατοχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στη φυλακή βρίσκονται και οι Μάκης Μπαρέκας, Γιώργος Σταμπέλος, εκτίοντας ποινές κάθειρξης ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Για «το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης» κάνουν λόγο οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής:

«Η τελεσίδικη καταδίκη των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Λαγού (ως ηθικού αυτουργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) και Μίχου (ως συνεργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, όσον αφορά την επίθεση στον "Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο" στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης. Για να φτάσουμε στην ομόφωνη καταδίκη, χρειάστηκε να περάσουμε από την ασυλία που απολάμβανε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2013 με την αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών της που εν τέλει αποδείχτηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο καταδίκασε εν νέου ως συνεργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τον πυρηνάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής Θ. Μπαρέκα.

Ο Λαγός και ο Μίχος έχουν ήδη καταδικαστεί για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα από το Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (ο πρώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες εκμεταλλευόμενος την μη άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο δεύτερος βρίσκεται στη φυλακή). Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει.

Για τα μέλη του «Συνεργείου», τον εντολέα μας και πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δριμυλή και τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλιούπολης, η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη του αντιφασιστικού αγώνα που έδωσαν και κέρδισαν στη γειτονιά τους. Είναι μια νίκη των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που παρενέβησαν, κόντρα στην προκλητική αδράνεια της αστυνομίας, και έκαναν όσα αμέλησαν οι διωκτικοί μηχανισμοί: μάζεψαν αριθμούς πινακίδων, τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες, κατέθεσαν, αντιστάθηκαν έμπρακτα στη ναζιστική τρομοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο μήνες μετά την επίθεση στο Συνεργείο, το ίδιο τάγμα εφόδου – ακόμα και με τους ίδιους φυσικούς αυτουργούς – δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.

Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση του "Συνεργείου"».

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Λαγό, υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν τέλη Οκτωβρίου το αίτημα για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ακόμα εκκρεμεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ