ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών - Όλο το σχέδιο

Κορωνοϊός: Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών - Όλο το σχέδιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τέσσερις φάσεις χωρίζεται το σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας κατά της Covid 19, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος, Αρίστος Περρής στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Περρής, τον σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων κατά του κορωνοϊού στα νησιά αναλαμβάνει το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Ειδικότερα:

  • Στην πρώτη φάση τα εμβόλια θα πάνε σε 18 ελληνικά νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη από 11/1 ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και από 18/1 ο εμβολιασμός σε μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση θα γίνει με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών που θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της παράδοσης στα εμβολιαστικά κέντρα
  • Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 12.000 κατοίκων από 18 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους ανθρώπους άνω των 80, ενώ θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και η διανομή θα γίνει με αεροπορικά μέσα, δωρεάν αλλά και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια
  • Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 - 3.500 κατοίκους με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά από 10 Φεβρουαρίου πρώτα στους μόνιμους κατοίκους σε αυτά τα νησιά μικρού μεγέθους και να επεκτείνεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων για την παράδοση
  • Η τέταρτη φάση απευθύνεται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους και ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών αλλά και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλους άνω των 18 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και η παράδοση θα γίνει με εναέρια μέσα με συντονισμό από ΓΕΕΘΑ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 80 - 84 ετών

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 80 - 84 ετών.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για το το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως αύριο, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικιών 80 έως 84 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει κάνει η Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναμένεται να ανοίξει στις 18:00 της Παρασκευής.

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν 13.318 εμβολιασμοί, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου 2020 ως έχουν γίνει 123.177 εμβολιασμοί, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,13% του πληθυσμού.

Χθες, Τετάρτη, έγιναν 15.190 εμβολιασμοί κάτι που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ, ενώ συνολικά έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150.479, εκ των οποίων 52,1% αφορά άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.813 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.236 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 205 (70%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 1.050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας έτσι τους 5.570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.286 (59%) άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ