ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ: Βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις

ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ: Βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επείγουσα συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητά η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις συναθροίσεις που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους στο σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός, τονίζοντας πως η «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο σχέδιο, θα έχει ως αποτέλεσμα «ένα άμεσο και βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση των πολιτών».

«Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν. Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την οριοθέτηση από την Αστυνομία ενός συγκεκριμένου χώρου για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, «έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Επίσης, αναγνωρίζει ότι «οι επιχειρήσεις διατήρησης και αποκατάστασης της τάξης στο πλαίσιο των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών», και υποστηρίζει ότι «σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου».

Το κείμενο της ανακοίνωσης

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Προς
τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ενταύθα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων που παρουσιάσατε όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Η Πρόεδρος
Μαρία Θ. Αντωνιάδου
Ο Γενικός Γραμματέας
Σταύρος Καπάκος

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕ
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μπόνης
Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλης Ασβεστόπουλος

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια δέχθηκε πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους έδειραν και ζητούσαν προστασία και πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θέτει βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την Αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

«Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», εξήγησε σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την «οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων».

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να σε κάποιο σημείο φυλασσόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ