ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης για συναθροίσεις: Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα πηγαίνουν όπου θέλουν

Χρυσοχοΐδης για συναθροίσεις: Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα πηγαίνουν όπου θέλουν
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις συναθροίσεις καθώς και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια δέχθηκε πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν και ζητούσαν προστασία και πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θέτει βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την Αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

«Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», εξήγησε σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την «οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων».

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να σε κάποιο σημείο φυλασσόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, επισήμανε ότι θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας και ανάλογα με το πλήθος. «Ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάνε από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε» σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα», υπογράμμισε.

«Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας. Αυτό τελειώνει».

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες κατάχρησης εξουσίας από πλευράς αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη κατά τη συγκέντρωση φοιτητών, δασκάλων και πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση. Για πρώτη φορά με δικό μας νόμο με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο όλες οι καταγγελίες πηγαίνει όχι στην αστυνομία αλλά στον Συνήγορο του Πολίτη. Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα. Ολη αυτή η βία που ασκήθηκε γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση η αστυνομία, γιατί οι διαδηλωτές έκαναν αυτή την επίθεση. Αυτά τα περιστατικά θα πάνε στον Συνήγορο του Πολίτη, όλοι θα καταθέσουν υπάρχουν εικόνες».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις επιφυλάξεις των πρυτάνεων, επισημαίνοντας ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ».

«Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ», είπε.

«Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος, θα προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή».

Για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, έκανε λόγο για «υπέρμετρη αντίδραση για ένα πράγμα που είναι μικρό».

«Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή», είπε, σημειώνοντας:

«Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θέλουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».

Για τον φυγόποινο από τις 23 Οκτωβρίου 2020, Χρήστο Παππά, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών χωρίς αναστολή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο ερώτημα εάν οι αρχές βρίσκονται κοντά στα ίχνη του, απάντησε:

«Όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ