ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γιαννάκος: Αυξάνονται τα περιστατικά στις ΜΕΘ – Προβληματισμός για τη διασπορά

Κορωνοϊός - Γιαννάκος: Αυξάνονται τα περιστατικά στις ΜΕΘ – Προβληματισμός για τη διασπορά
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος προειδοποίησε την Πέμπτη ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού, ενώ ανέφερε πως ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και περιστατικά που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Covid 19.

«Η διασπορά του κορωνοϊού σε νοσοκομεία και προνοιακές μονάδες τις τελευταίες ημέρες πρέπει να προβληματίσει, ώστε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν και τα περιστατικά πια κορωνοϊού που εισάγονται έχουν βαριά συμπτώματα. Παρ’ ότι στις κλινικές υπάρχει σχετική πίεση αυξάνουν τα περιστατικά των ΜΕΘ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί εκ νέου στις ΜΕΘ.

Όπως είπε, «χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γεννηματάς που χθες εισήγαγε 10 περιστατικά κορωνοϊού και από τη κλινική χρειάστηκε να διασωληνωθούν τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ. Έμεινε μόνο μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Η πίεση εξακολουθεί να υπάρχει στο Θριάσιο με βαριά περιστατικά στο όριο της διασωλήνωσης Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν μόνο μία κενή κλίνη. Στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του νοσοκομείου Σωτηρία τα περιστατικά εμφανίζουν αυξητικές τάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Ευαγγελισμό που οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο τέσσερις. Μεγάλη προσοχή».

Παράλληλα, ανέφερε πως στα νοσοκομεία Άγιος Ανδρέας Πατρών αλλά και στον Ερυθρό Σταυρό «υπάρχει διασπορά του ιού, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από συνοδούς».

«Σε μη αυτοεξυπηρετούμενους νοσηλευόμενους ασθενείς επιτρέπεται το επισκεπτήριο. Το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν προβλέπει ότι οι συνοδοί που εισέρχονται στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν ή να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Επίσης δεν γίνονται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία παρά μόνο σε όσους θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Σε κάποια δεν γίνεται καν θερμομέτρηση», κατήγγειλε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, είπε ότι «στο Δρομοκαΐτειο τα κρούσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς έγιναν δύο σήμερα. Το νοσηλευτικό τμήμα είναι σε καραντίνα και η ιχνηλάτηση προσωπικού και ασθενών συνεχίζεται. Το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τους ασθενείς με βάσει τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ εξακολουθεί να εργάζεται και δεν τέθηκε σε καραντίνα. Γίνονται τεστ αλλά τις πρώτες ημέρες ξεγελάνε».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος εκτίμησε επίσης ότι «η συνέχιση λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων για πολίτες είναι επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού. Μπαινοβγαίνουν εκατοντάδες άτομα που δεν έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό».

«Από την προνοιακή μονάδα στο Μαρούσι πάνω από 30 περιθαλπόμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς. Μόνο στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ νοσηλεύονται 18 περιθαλπόμενοι. Μάλιστα, λέγεται από τους συναδέλφους ότι πάσχουν από το μεταλλαγμένο ιό», πρόσθεσε.

«Εάν αυξηθούν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο ιό στα νοσοκομεία που δεν θα διαγνωσθούν εξ αρχής, θα υπάρξει αύξηση της διασποράς. Θα πρέπει να φροντίσουν να αυξηθούν τα τεστ», συνέχισε ο ίδιος.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 12 Ασθενείς στις 14 Κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 10 Ασθενείς στις 11 Κλίνες.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ 52 Ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ 1 ασθενής στις 4 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 28 ασθενείς στις 32 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 5 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΑΤΤΙΚΟ 16 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ 11 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ 138. ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ 198. ΚΕΝΕΣ 60.

«Οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες με δεδομένο ότι η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ δεν είναι εύκολη και τα περιστατικά αυξάνουν. Μην ξαναζήσουμε καταστάσεις Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ