ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Νέα μέτρα αλλά και πρόστιμα από σήμερα για take away

Lockdown: Νέα μέτρα αλλά και πρόστιμα από σήμερα για take away
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Με νέα μέτρα και «τσουχτερά» πρόστιμα βρίσκονται αντιμέτωπα από σήμερα τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν με τη μέθοδο του take away. 

Με βάση τη νέα ρύθμιση, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης –ένα μέτρο που ισχύει όχι μόνο για τις «κόκκινες» περιοχές αλλά και όσες βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης, δηλαδή το «κίτρινο».

Ειδικότερα, η τροποποίηση αφορά το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 της ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ Β’ 341).

«Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών» προβλέπει η απόφαση, τονίζοντας παράλληλα πως οι πολίτες αλλά και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εστίασης θα πληρώνουν πρόστιμο σε περίπτωση που βεβαιωθεί παράβαση.

Στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ αναφέρεται:

«Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.


-Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
-Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη».


Σημειώνεται πως τα παραπάνω τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Όπως καταλήγει η ΚΥΑ, «η παρούσα ισχύει από την 2α Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ