ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κίτρινη» όλη η Ελλάδα εκτός από μία περιοχή στο χάρτη του ECDC

Κορωνοϊός: «Κίτρινη» όλη η Ελλάδα εκτός από μία περιοχή στο χάρτη του ECDC
AP Photo/Manu Fernandez

Η μοναδική περιοχή που βρίσκεται ακόμα στο «πράσινο» στην Ελλάδα είναι τα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκό Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση του χάρτη -που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας- για την περίοδο από 15 έως 28 Ιανουαρίου, στο «πράσινο» ήταν επίσης τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και η Ήπειρος, που τώρα έγιναν «κίτρινα».

Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν γίνει πλέον «κίτρινες».

Στο σύνολο της Ευρώπης «πράσινες» παραμένουν ακόμα η Ισλανδία, το τμήμα της ηπειρωτικής Νορβηγίας στον Αρκτικό Κύκλο και oι νήσοι Ώλαντ στη Σουηδία.

Όσον αφορά στο δείκτη θετικότητας, στον αντίστοιχο χάρτη η Ελλάδα βρίσκεται ολόκληρη στο πράσινο. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο κίτρινο.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 1.151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159.866, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.999 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.438 (64,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 177 (72,0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 1.138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ