ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κοκκινίζουν» Πάτρα, Χαλκίδα και Άγ. Νικόλαος - Μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής

Lockdown: «Κοκκινίζουν» Πάτρα, Χαλκίδα και Άγ. Νικόλαος - Μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής
INTIME

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 16:03

Μαραθώνια είναι συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προγραμματισμένη ενημέρωση από τοπ υπουργείο Υγείας.

Να χαρακτηριστούν «κόκκινοι» οι δήμοι Πάτρας, Χαλκίδας και Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητά από την κυβέρνηση η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα, χωρίς ωστόσο η πρόταση αυτή να έχει προς το παρόν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, οι αποφάσεις της οποίας θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Πάντως, όσον αφορά στους τρεις δήμους -Πάτρας, Χαλκίδας και Αγίου Νικολάου- η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού θεωρείται δεδομένη, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από αυτές τις περιοχές είναι ανησυχητικά.

Στους δήμους αυτούς αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης το κλείσιμο όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου.

Τα αυστηρά μέτρα θα αφορούν μόνο τα διοικητικά όρια αυτών των τριών δήμων και όχι ευρύτερα τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ανήκουν.

Όσον αφορά στα Σαββατοκύριακα, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει εισήγηση της Επιτροπής για lockdown στις 18.00, ακόμη και στην Αττική, τόσο τα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν τα Σάββατα στις 17:00, ώστε εργαζόμενοι και πελάτες να προλαβαίνουν να φτάσουν στα σπίτια τους. Για το λιανεμπόριο προτείνεται η λειτουργία μόνο μόνο με τη μέθοδο του click away.

Στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκεται και το θέμα των σχολείων και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί η άποψη να παραμείνουν προς το παρόν ανοιχτά Γυμνάσια και Δημοτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και ακούγονται στην Επιτροπή ισχυρές φωνές υπέρ του κλεισίματος των σχολείων.

Η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν για ακόμη μια εβδομάδα μαραθώνια, με τους ειδικούς να συζητούν εξωνυχιστικά όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους για την πανδημία ανά την Ελλάδα.

Όπως συνηθίζεται, η επιτροπή θα κάνει την εισήγησή της στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τα όσα θα αποφασιστούν αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 18:00, όταν λήξει η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επικ. καθηγ. Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ