ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Γιατί πάρθηκε η απόφαση για νέα μέτρα - Τι ισχύει από σήμερα

Lockdown: Γιατί πάρθηκε η απόφαση για νέα μέτρα - Τι ισχύει από σήμερα
INTIME NEWS

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ισχύουν από σήμερα, δίνουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση προς ένα καθολικό lockdown.

Ταυτόχρονα εξυπηρετείται η τριπλή προτεραιότητα της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της καλύτερης -κατά το δυνατόν- λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και τα προσεχή εικοτετράωρα θα ξεκινήσει μια ιδιότυπη μάχη με τον χρόνο.

Κυρίαρχος στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece, είναι η αδρανοποίηση της «εύφλεκτης ύλης» στη διασπορά του ιού, της κινητικότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τις οποίες, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, προσανατολιζόταν η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζεται συνεχώς, η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι στατική και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Γεωγραφικά, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κατάσταση είναι αμετάβλητη και διατηρείται το πλέγμα των μέτρων τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμη, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται «κόκκινες».

Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική είναι απόρροια της ανησυχητικής εικόνας που παρουσιάζει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου καταγράφεται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ζώνες, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα περίπου 4.400 άτομα και αυξήθηκε κατά 60% μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown. Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται επίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική, όπου επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων.

Το «καμπανάκι» για τα σχολεία

Είναι επίσης σαφές ότι εντατικοποιείται η προσπάθεια για τη διαφύλαξη της επιδημιολογικής εικόνας στα σχολεία. Σημειώνεται δε, ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αντανακλά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει με ακόμη πιο μεγάλη προσοχή να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού μέσα σε όλες τις σχολικές μονάδες.Τα παιδιά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν.

Τα δεδομένα από το υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των δημοτικών βρίσκεται σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και το 0,56% των σχολικών μονάδων. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι σε περισσότερα από 12.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς η θετικότητα ανέρχεται στο 0,23%.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Lockdown - Σχολεία: Σε ποιες περιοχές μένουν ανοιχτά και πού θα γίνει τηλεκπαίδευση

Τα νέα μέτρα - Στις 18.00 τα Σαββατοκύριακα

Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι χθες είχαν ανοίξει θα συνεχιστεί αμιγώς με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και και oi υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, όταν θα αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει έως τις 5:00 το πρωί.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6:00 ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Κορωνοϊός - SMS στο 13033: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από σήμερα

Καταστήματα: Πώς θα λειτουργούν στις «κόκκινες» περιοχές - Τα SMS και το ωράριο

Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Τι θα ισχύει από αύριο για τις «κόκκινες» περιοχές

Το σκληρό lockdown στους πέντε δήμους

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Με αυτά τα δεδομένα από τις έξι το πρωί στις συγκεκριμένες περιοχές:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ακόμη ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας. Επιπλέον αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαιρέσεις τις κηδείες και την ατομική προσευχή. «Παγώνει» η οικοδομική δραστηριότητα για το προσεχές δεκαπενθήμερο.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown σε Σαντορίνη, Μύκονο, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ