ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές, γι' αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα

Βατόπουλος: Δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές, γι' αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Για το πώς οι λοιμωξιολόγοι οδηγήθηκαν στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα μίλησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», τόνισε αρχικά.

Αναφορικά με τη χθεσινή, μαραθώνια, συνεδρίαση υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στο λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Open, σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Σχολιάζοντας τη λειτουργία των σχολείων, υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ό,τι στους ενήλικες.

«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ' ό,τι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», δήλωσε.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών.

«Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί. Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ