ΕΛΛΑΔΑ

Στην ουρά για ένα rapid test οι Πατρινοί - Πώς η πόλη έφτασε στο σκληρό lockdown

Στην ουρά για ένα rapid test οι Πατρινοί - Πώς η πόλη έφτασε στο σκληρό lockdown
© Intime p.a.

Ημέρες Μαρτίου θυμίζει από σήμερα η Πάτρα καθώς η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα το σκληρό lockdown.

Πιο συγκεκριμένα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από σήμερα:

- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

- Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

- Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

- Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τον Δήμο - η είσοδος και η έξοδος θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

- Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

- Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

- Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

- Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Κανονικά με αυστηρά μέτρα λειτούργησε σήμερα η λαϊκή αγορά στην πόλη.Tempo24

- Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

-Παράλληλα, τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Έκρηξη κρουσμάτων

Η αυστηροποίηση των μέτρων κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στους κατοίκους αφού το τελευταίο διάστημα η έξαρση ήταν εμφανής:

Μέχρι την ανακοίνωση του σκληρού lockdown, 3 μονάδες δημοτικών σχολείων είχαν βάλει λουκέτο ενώ και 11 τμήματα είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, καθώς εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό τόσο μικροί μαθητές, όσο και δάσκαλοι.

Επιπλέον, κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα τραπεζών, δημόσιες υπηρεσίες και αλλού.

Τα κρούσματα από την αρχή του μήνα μέχρι την Παρασκευή έφθασαν τα 348.

Αναλυτικά ανά ημέρα καταγράφηκαν:

Δευτέρα: 43

Τρίτη: 64

Τετάρτη: 82

Πέμπτη: 81

Παρασκευή: 78

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από το 70% των κρουσμάτων αυτών προέρχονται από την Πάτρα και κυρίως από το κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη διασπορά.

Μεγάλη διασπορά στο νοσοκομείο

Ακόμη ένας παράγοντας ήταν η μεγάλη διασπορά του ιού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Σήμερα, όπως αναφέρει το Tempo24, ακόμη δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, εκτοξεύοντας το νούμερο του προσωπικού που έχει νοσήσει σε πάνω από 60 άτομα.

Εξάλλου, σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα «ύποπτων» κρουσμάτων, που ενδεχομένως ανεβάσουν κι άλλο τον αριθμό των νοσούντων.

Να σημειωθεί πως χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης της επέκτασης του κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία αναφοράς της Πάτρας, παρουσία κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ενώ τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν και άλλες έκτακτες επαφές κυβερνητικών παραγόντων, μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή που θέτει σε συναγερμό το σύστημα υγείας της περιοχής.

Σπεύδουν για rapid test οι Πατρινοί

Από τις 9:00 το πρωί του Σαββάτου η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Επιμελητήριο Αχαΐας πραγματοποιούν σήμερα διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για τα μέλη του Επιμελητηρίου και το ευρύ κοινό σε χώρο που θα διατεθεί από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου στο ισόγειο του κτηρίου, στην οδό Μιχαλακοπούλου 58 (Ρ. Φεραίου).

test_oura.jpg
Ουρά πολλών μέτρων για ένα rapid testThebest

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και η προσπάθεια και των τριών φορέων είναι ο έγκαιρος εντοπισμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων που πιθανά να βρίσκονται τόσο μεταξύ των εργαζομένων και των μελών, συνολικά, του Επιμελητηρίου, όσο και μεταξύ του γενικού πληθυσμού των Πατρών.

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει επειδή βρέθηκε θετικός

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ένας άντρας αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, πηδώντας στη θάλασσα στο ύψος της παραλίας του Προαστείου, στην Πάτρα.

Ο άντρας ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πιεί ΖΑΝΑΧ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μιλώντας στους διασώστες, τους είπε πως αποφάσισε να αυτοκτονήσει γιατί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ