ΕΛΛΑΔΑ

Καρέ - καρέ πώς «εκμεταλλεύονται» τον καλό καιρό οι Αθηναίοι λίγες ώρες πριν την απαγόρευση

Καρέ - καρέ πώς «εκμεταλλεύονται» τον καλό καιρό οι Αθηναίοι λίγες ώρες πριν την απαγόρευση
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Τον περίπατο, τη χαλάρωση στην παραλία και το... κολύμπι επέλεξαν σήμερα, Σάββατο, οι Αθηναίοι λίγες ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Αρκετοί, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται εικόνες μεγάλου συνωστισμού, είναι εκείνοι που επέλεξαν το Φλοίσβο για περίπατο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το CNN Greece.

Μερικοί, μάλιστα, πήγαν για μία... βουτιά στη θάλασσα, με τον κόσμο στην παραλία Εδέμ να είναι αρκετός για την εποχή και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που ισχύουν για αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Η πλειονότητα των Αθηναίων που βγήκε μια σαββατιάτικη βόλτα φαίνεται να τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις -όσο αυτό είναι εφικτό- αλλά και να φοράει μάσκα προστασίας.

Σημειώνεται ότι αρκετοί παραμένουν στην παραλία, ενώ ο δήμος Αλίμου προειδοποιεί πως απαγορεύεται η παραμονή και επιτρέπεται μόνο το κολύμπι.

Τι αλλάζει από σήμερα

Ακόμη πιο... μοναχικά θα είναι από σήμερα τα Σαββατοκύριακα πολλών εκατομμυρίων πολιτών στη χώρα αφού μπήκαν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 6:00 το πρωί για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής.

Οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο «κόκκινο» δηλαδή, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε χθες, από σήμερα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

- Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης. Για τα Λύκεια θα εφαρμόζεται η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες (δημοτικά, γυμνάσια) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργούν με φυσική παρουσία.

- Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

- Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

- Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

- Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι από τα μέτρα εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων από αυτά, διότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας και χωροταξικά είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη ηπειρωτική περιοχή. Τα μέτρα που αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν περιλαμβάνουν την 8η Περιφερειακή Ενότητα, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο Α- Επιτήρησης (κίτρινο) και ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται γι' αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ