ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων στη χώρα - Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Κορωνοϊός: Ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων στη χώρα - Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
AP Photo

Αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων κορωνοϊού εμφανίζεται τριψήφιος σήμερα, Κυριακή, η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών κλιμακώνεται, καθώς τα δεδομένα ενισχύουν τις πιθανότητες για ισχυρό τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, από 236 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, πλέον ανέρχονται σε 403 τα συνολικά κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 397 αφορούν τη «βρετανική» μετάλλαξη και έξι της «νοτιοαφρικανικής».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε ελέγχους όμως που έγιναν σε δείγματα από τις 29 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο «βρετανικό» στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
  • 10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Στο «κόκκινο» η Αττική - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Η Αττική βρίσκεται σε πολλαπλό κλοιό. Εκτός από το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκονται σε σημαντικό επίπεδο διασποράς στο λεκανοπέδιο, τα στοιχεία των ειδικών δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο των λυμάτων της καταγράφεται «εκτόξευση» κατά 205% την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, σε σύνολο 733 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 360 εντοπίζονται στην Αττική.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το λεκανοπέδιο που προκαλεί ανησυχία, καθώς 76 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, στα 71 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στην Αχαΐα, όπου υπάρχει ευρεία εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης.

Αναλυτικότερα:

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

72 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

102 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

71 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

19 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

5 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

Τέλος, 14 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σήμερα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.037 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.511 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα δεδομένα που φοβίζουν

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ συνδυάζονται και με άλλα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία.

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με την πρόεδρο του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής η κα Γκάγκα είπε πως, σε ό,τι αφορά στο «Σωτηρία» αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

«Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα» δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ