ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος: Αν κάνουμε τώρα lockdown, θα ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα

Εξαδάκτυλος: Αν κάνουμε τώρα lockdown, θα ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Υπέρ ενός γενικού lockdown τάχθηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι πρέπει να το κάνουμε για να προλάβουμε να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα, που θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία και στο σύστημα υγείας.

«Προς τα τέλη Μαρτίου που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση», υποστήριξε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ιδανικά το lockdown θα πρέπει να διαρκέσει δύο με τέσσερις βδομάδες.

«Το καινούριο στέλεχος κινείται ταχύτερα, δεν έχουμε τα ίδια χρονικά περιθώρια», τόνισε και προσέθεσε ότι «αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι μια καθολική απαγόρευση πρέπει να συμβεί το συντομότερο, είπε ότι η άποψη της επιτροπής για το lockdown είναι μειοψηφική.

Κικίλιας: Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αν συνεχίσουμε έτσι

Εισήγηση για ένα σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου, θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αν η πορεία του κορωνοϊού παραμείνει ίδια.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε πως οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές των ειδικών είναι «τέτοιες που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό τρίτο κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε.

Ερωτηθείς αν το ενδεχόμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών 0 έως 9 ετών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Τόνισε πως αν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου.

«Αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στη επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ