ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρό lockdown στην Αττική: Παγώνη - Καπραβέλος βάζουν στο τραπέζι και Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Σκληρό lockdown στην Αττική: Παγώνη - Καπραβέλος βάζουν στο τραπέζι και Πάτρα και Θεσσαλονίκη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για την απόφαση εφαρμογής ενός «σκληρού» lockdown στην Αττική μίλησαν η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, βάζοντας στο «τραπέζι», για ίδια μέτρα, και την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι πρέπει και εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα, ενώ αντίστοιχη σύσταση έκανε και ο κ. Καπραβέλος για τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72% κάλυψη. Δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

«Απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα»

Σύμφωνα με την ίδια και όσα δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορωνοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν θα κάνουμε παρέλαση»

Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει.

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.

«Η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης»

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν το Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ