ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Μετά την Αττική στο «μικροσκόπιο» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ρέθυμνο

Lockdown: Μετά την Αττική στο «μικροσκόπιο» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ρέθυμνο
INTIME NEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με την Αττική να βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς σκληρού lockdown, η προσοχή κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων στρέφεται πλέον στις περιφερειακές ενότητες της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και του Ρεθύμνου, όπου με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια ζητήματα που έχει και η Αττική και τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά, αυτά είναι τα εξής:

  • η κλιμακούμενη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που οδηγεί σε άνοδο των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ
  • ο αναβαθμισμένος κίνδυνος που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο ιικό στέλεχος της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται ήδη σκληρό lockdown σε όλη την Αχαΐα (η Πάτρα είναι ήδη σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών) ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ «η Θεσσαλονίκη έχει επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου», προβλέποντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για αρκετές ημέρες ακόμα.

Σε αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσ/νίκης

Στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε:

«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική.

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Στα διαγράμματα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα - όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ - οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για Αχαΐα, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη

Στην Αχαΐα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σταθερά άσχημη καθώς την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 112 νέα κρούσματα με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 36,09.

Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκε νέα έξαρση, με 42 νέα κρούσματα και την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο άκρως επικίνδυνο 49,06.

Πολλά ήταν για ακόμα μια ημέρα τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 101 νέες μολύνσεις με τα ενθαρρυντικά στοιχεία να προέρχονται από την αναλογία που παραμένει χαμηλά στο 9,1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ