ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Εξαιρείται η Σκύρος

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Εξαιρείται η Σκύρος
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Σε καθεστώς ολικού lockdown μπαίνουν από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής τους εικόνας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από τις 13 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256, με εξαίρεση το νησί της Σκύρου.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο Λασίθι Κρήτης, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.

Ποια μέτρα ισχύουν

Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και η εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ