ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στις «κόκκινες» περιοχές από αύριο Ρέθυμνο, Κάλυμνος, Κάρπαθος

Κορωνοϊός: Στις «κόκκινες» περιοχές από αύριο Ρέθυμνο, Κάλυμνος, Κάρπαθος
INTIME

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- ο δήμος Εορδαίας

- ο δήμος Θηβαίων

- ο δήμος Τανάγρας

- ο δήμος Σπάρτης

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

- ο δήμος Τεμπών

- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

- ο δήμος Καλυμνίων

- ο δήμος Καρπάθου

Ποια μέτρα ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση).

- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Στο «κίτρινο» η Μυτιλήνη

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Μυτιλήνης, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, το νησί από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Ολικό lockdown για Αχαΐα και Εύβοια

Σε καθεστώς ολικού lockdown μπαίνουν από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής τους εικόνας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από τις 13 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256, με εξαίρεση το νησί της Σκύρου.

Στις περιοχές αυτές αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Παράταση μέτρων για Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ