ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αχαΐα και Εύβοια δεδομένα οδήγησαν στην απόφαση επιβολής ολικού lockdown, που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας καθώς και εκείνη της Εύβοιας με εξαίρεση το νησί της Σκύρου εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο Λασίθι Κρήτης, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.

Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, εντοπίζονται πλέον 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206. Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 501, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Ποια μέτρα ισχύουν

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και η εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ