ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: 200 εισαγωγές την ημέρα - Στο 67% η αύξηση στους διασωληνωμένους

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: 200 εισαγωγές την ημέρα - Στο 67% η αύξηση στους διασωληνωμένους
AP Photo

Σήμα κινδύνου για την πίεση στα νοσοκομεία λόγω της αύξησης κρουσμάτων  κορωνοϊού, εξέπεμψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές τις 200 ανά ημέρα, ενώ κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα· τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός -εάν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί- είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που θα αναγκαστούμε να παραμείνουμε στο σπίτι» εξαιτίας της επερχόμενης κακοκαιρίας Μήδεια, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε -αλλά τήρηση των μέτρων.

Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Όπως υπογράμμισε, ο ιός κολλάει από κάποιον φίλο ή συγγενή και όχι από κάποιον ξένο.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε, επίσης, στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ