ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αγώνας δρόμου για την ηλεκτροδότηση - Αντιπαράθεση για τις ευθύνες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αγώνας δρόμου για την ηλεκτροδότηση - Αντιπαράθεση για τις ευθύνες
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και σύνδεση Internet για ακόμη ένα βράδυ, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Μήδεια», σε εξέλιξη βρίσκεται τόσο ο αγώνας για την επιδιόρθωση των βλαβών, όσο και η «μάχη» των ευθυνών.

Στο επίκεντρο της διελκυστίνδας είναι η ευθύνη για την κοπή ή κλάδεμα δέντρων, καθώς η πτώση τους δημιούργησε τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία που είχε να συμβεί στην Ελλάδα από το 2003.

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε δε ότι στη Βόρεια Ελλάδα που αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, δεν καταγράφονται τέτοια περιστατικά, γιατί εκεί έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. «Στη νότια Ελλάδα που τα φαινόμενα είναι σπάνια, θα έπρεπε από τις προηγούμενες μέρες να έχουν βγει συνεργεία, τα οποία θα έκαναν μια εκτίμηση ποιο κλαδί ή δέντρο είναι πιθανό να πέσει και να το προλάβουμε», σημείωσε.

Κακοκαιρία: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Τσίπρα για το επιτελικό κράτος

«Δεν είναι ευθύνη των δήμων»

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το κατά πόσο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για την κοπή ή το κλάδεμα δέντρων έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Συγκεκριμένα σε έγγραφό του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου επισημαίνεται:

«Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

»Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.»

Ακόμη, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο».

Σημειώνει, δε, ότι ακόμη κι έτσι χρειάζεται άδεια του Δασαρχείου για τη διάθεση της ξυλείας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ενημερώσει από τις 15 Ιανουαρίου

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που αποκαλύπτει το Newsbomb.gr, όλοι οι δήμοι των Βορείων προαστίων της Αττικής και τα Δασαρχεία είχαν ενημερωθεί για το αίτημα κοπής δέντρων.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σχετική άδεια από το δασαρχείο και από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

Περίπου 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία του θα συνεχίσουν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000. Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αύριο το πρωί, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία Μήδεια περιοχές της Αττικής, που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα, θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία ( περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη Μήδεια.

Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 9 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Τη μάχη για την επαναφορά του ρεύματος στους πολίτες που ταλαιπωρούνται για ακόμη μία νύχτα δίνουν Στρατός, Πυροσβεστική και κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ. Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε η αναδιάταξη των δυνάμεων, βάσει των αναγκών που υπάρχουν.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές, καθώς όπως ανέφερε, ουσιαστικά το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί.

«Από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική, σήμερα στις 6 το πρωί είχαμε 42 σε εκκρεμότητα. Στις 13:00, έμεναν 21 να αποκατασταθούν. Στις 16.00 είχαμε 16 και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί».

Σε ό,τι αφορά στην Εύβοια, ανέφερε ότι ξεκίνησαν με 37 οικισμούς και 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. «Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουμε από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί παντελώς το υφιστάμενο. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι οικισμοί έχουνε μείνει χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά και συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την Κρήτη ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είχαν την ατυχία σήμερα δύο γραμμές υψηλής τάσης πλέον, αρμοδιότητας και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Σητεία να καταρρεύσουν. Όλη η Σητεία έμεινε εκτός ηλεκτροδότησης για λίγες ώρες με 11 μποφόρ να πνέουν - γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε πλήρης αποκατάσταση κι αυτή τη στιγμή η Κρήτη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε, ότι όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ και επίσημα, πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών, καθώς η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά.

«Έχουν ριχτεί στη μάχη περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την αρωγή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης», σημείωσε.

«Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα. Μέχρι τέλος πάντων οι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και με πλήρη οργάνωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορέσουμε να φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης».

ΕΜΥ: Ρεκόρ 40 ετών οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες κατατάσσεται σε μία από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά. Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στα ανατολικά. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις 11 Φεβρουαρίου το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, συμμετείχε σε συσκέψεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προχώρησε στην ενεργοποίηση εκτάκτων μετρήσεων/ραδιοβολίσεων και προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ