ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα
INTIME/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη διαδικασία εμβολιασμού ατόμων που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα περιέγραψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε αρχικά τον επαναπρογραμματισμό των ακυρωμένων λόγω της κακοκαιρίας ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 των δύο προηγούμενων ημερών για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν για τον χρόνο και τον τόπο του νέου ραντεβού τους με SMS, όπως είπε.

Ειδικότερα:

«Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τι ισχύει για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ