ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Η βρετανική θα επικρατήσει

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Η βρετανική θα επικρατήσει
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris

Μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας εμφανίζει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία και δυνητικά θα επικρατήσει στην κοινότητα -εξ ου και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού- δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία η τάση επικράτησης της βρετανικής μετάλλαξης δεν θορυβεί τους ειδικούς. Αντίθετα, όμως, πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες ποτελεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και ιδίως στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης -που τέθηκε σήμερα, Παρασκευή, σε σκληρό lockdown μαζί με την Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα για τον Εύοσμο, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη της Ν.Αφρικής και για το λόγο αυτό εκτός από σκληρό lockdown συστήνονται και εκτατεμένα τεστ έναντι του κορωνοϊού στους κατοίκους της περιοχής.

Ως προς τη βρετανική μετάλλαξη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και τα περισσότερα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα.

«Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Αναμένουμε, όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, το στέλεχος να επικρατήσει».

Σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, παραμένει σταθερό με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, κυλιόμενο μέσο των επτά ημερών στα 1.040 κρούσματα ανά ημέρα και τσυνολικό αριθμό των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να αγγίζει τα 10.500.

Στην Αττική παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση με 5.500 ενεργά κρούσματα· το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο. Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200.

Ιδιαίτερα ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους με την κ. Παπαευαγγέλου υπενθυμίζει την καίρια ανάγκη της καθολικής και ορθής χρήση μάσκας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ