ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: «Προσέγγιζε μεθοδικά ανήλικα θύματα» - Βαριές κατηγορίες από τους εισαγγελείς

Υπόθεση Λιγνάδη: «Προσέγγιζε μεθοδικά ανήλικα θύματα» - Βαριές κατηγορίες από τους εισαγγελείς
CNN Greece

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη. Οι εισαγγελικές αρχές, στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, δίνουν το στίγμα της μεθοδολογίας που φέρεται να ακολούθησε για να κακοποιήσει ανήλικα παιδιά. Την ίδια ώρα, η εισαγγελική έρευνα φαίνεται ότι ανοίγει νέα κεφάλαια στην υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου.

Ως ένα αδίστακτο και επικίνδυνο άτομο σκιαγραφούν οι εισαγγελικές αρχές τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του γίνεται λόγος για «εμμονή και εγκληματική ροπή επί πολλά έτη», για «σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή», για «άσκηση βίας σε βάρος ανηλίκων και για κακοποίησή τους σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας».

Κατά τις ίδιες πηγές, στο ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης τονίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης «προσέγγιζε μεθοδικά και συστηματικά τα ανήλικα θύματά του, κυρίως αλλοδαπούς, εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία τους και την επαγγελματική του ιδιότητα. Αφού καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης στη συνέχεια είτε ασκώντας βία, είτε οδηγώντας τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας τα κακοποιούσε σεξουαλικά».

Στο ένταλμα οι εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο ακόμη για «σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, εκτός δηλαδή από αυτές για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξης εναντίον του».

Αποκαλύψεις από τον δικηγόρο του 25χρονου

Ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή, μίλησε στο OPEN TV αναφέροντας λεπτομέρειες της υπόθεσης και εξήγησε πώς έφτασε η εισαγγελία στην εντολή για σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη.

«Ο εντολέας μου ζει στο εξωτερικό. Όταν είδε ότι γινόντουσαν μηνύσεις εναντίον συγκεκριμένου ανθρώπου, που του είχε μείνει στη μνήμη λόγω των βασανιστηρίων που είχε περάσει εξαιτίας του και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο την ηθική ικανοποίηση και το να μην περάσουν και άλλοι αυτά που πέρασε αυτός, επικοινώνησε μαζί μου και προχωρήσαμε στη μήνυση», είπε ο δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή.

Για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο σκηνοθέτης για να προσεγγίσει τα θύματά του σημείωσε ότι «σύχναζε σε χώρους που μπορούσε να συναντήσει νεαρά άτομα. Έξω από σχολεία και σε πλατείες. Σε μια πλατεία βρήκε τον εντολέα μου, δίπλα από το σπίτι του. Εκεί σύχναζε ο κατηγορούμενος και μιλούσε ζεστά και φιλικά σε διάφορα παιδιά. Στον εντολέα μου υποσχέθηκε πως θα του πλάσει μια καριέρα στο θέατρο ή το τραγούδι».

Αναφορικά με την εμπειρία κακοποίησης που είχε ο εντολέας του, ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος είπε: «Αρχικά μεθόδευσε να βρεθούν ο πελάτης μου και κάποιοι φίλοι του στο σπίτι του και έπειτα από χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ επιχείρησε να έχει ερωτική επαφή με όλους μαζί. Μερικές μέρες αργότερα συναντήθηκε μόνο με τον πελάτη μου και του πρόσφερε ουσίες που τον έκαναν να χάσει τις αισθήσεις του. Πριν τις χάσει εντελώς είχε ξεκινήσει ήδη η κακοποίηση. Δυο μέρες μετά, επικοινώνησε ξανά με τον πελάτη μου και αυτός του είπε να μην ξανατολμήσει να τον ενοχλήσει γιατί θα τον καταγγείλει. Τότε ο σκηνοθέτης με δάκρυα στα μάτια τον παρακάλεσε να μην το κάνει λέγοντάς του πως έχει καρκίνο του φάρυγγα και δεν θα αντέξει αν τον καταγγείλει».

Για τον ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση οι μάρτυρες της πρώτης απόπειρας κακοποίησης ανέφερε ότι «ο εντολέας μου κατονόμασε τα άτομα που ήταν μαζί του στην πρώτη απόπειρα. Η εισαγγελία ήρθε σε επαφή μαζί τους και εκείνοι επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο της μήνυσης. Αυτό ήταν καταλυτικό για να προχωρήσει η υπόθεση».

Η γειτονιά υποψιαζόταν

Την ίδια ώρα, από μαρτυρίες γειτόνων του Δημήτρη Λιγνάδη γίνεται φανερό ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποψιάζονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, γείτονες περιγράφουν πράγματα που είχαν δει ή είχαν ακούσει τα προηγούμενα χρόνια.

Την Τετάρτη η απολογία

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή, Δημήτρης Λιγνάδης. Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου. Έως τότε, παραμένει κρατούμενος στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης φορώντας χειροπέδες και την προβλεπόμενη μάσκα προστασίας, έφτασε λίγο πριν τις 10 το πρωί στην ανακρίτρια για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να ζητήσει ολιγοημερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή άρνησης, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε ο δικηγόρος του σε δηλώσεις του.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή -σε περίπτωση καταδίκης- φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη. Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου.

Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Αμέσως η δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η ασκηθείσα δίωξη εκτός από τη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Εισαγγελία για το αδίκημα του βιασμού που φέρεται να τελέστηκε το 2010 σε βάρος 14χρονου αγοριού, περιλαμβάνει και το βιασμό ενός ακόμα προσώπου, το οποίο προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη για πράξη που έχει παραγραφεί.

Δηλαδή, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των καταγγελιών της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έτσι και εδώ από μία μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα λόγω παραγραφής των αδικημάτων, ήρθε στο φως μία άλλη υπόθεση βιασμού και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Ανοίγουν νέες υποθέσεις

Παράλληλα, αυτή την στιγμή η Εισαγγελία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε ακόμη δύο περιπτώσεις επώνυμων ηθοποιών που έχουν καταγγελθεί δημόσια. Εκείνοι που τους καταγγέλλουν αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, κάτι που θα οδηγήσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην εισαγγελική έρευνα.

Αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας θα παρουσιαστεί στους εισαγγελείς. Οι φάκελοι με επώνυμες καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, όχι μόνο για την υπόθεση Λιγνάδη, θα τεθούν στην διάθεση της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ