ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα καταστήματα; Ο νέος αριθμός για το λιανεμπόριο και τα σενάρια για το lockdown

Ανοίγουν τα καταστήματα; Ο νέος αριθμός για το λιανεμπόριο και τα σενάρια για το lockdown
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το δύσκολο γρίφο του ανοίγματος του λιανεμπορίου με ασφάλεια καλείται να λύσει η κυβέρνηση, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη του τρίτου lockdown στην Αττική στις 28 Φεβρουαρίου.

Και παρότι ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι το lockdown δεν θα πάρει παράταση και την εβδομάδα του Μαρτίου τα σενάρια για τον τρόπο που θα μπορούσαν να ανοίξουν τα καταστήματα δίνουν και παίρνουν.

Η κυβέρνηση έχει πολλάκις διαμηνύσει πως πρωταρχικός στόχος της είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και παραμένει προσηλωμένη στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει τις περασμένες ημέρες πως στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας τον Μάρτιο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», ο Κυριάκος Πιερρακάκης επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται μια νέα εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψήφιο νούμερο, που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών.

Το εν λόγω νούμερο, θα έχει χρονικό περιορισμό και δεν θα έχει καμία σχέση με το 13033, το οποίο παραμένει αυτούσιο.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μήνυμα στον νέο αριθμό –που δεν αποκλείεται να είναι το 13032- θα έχει τρίωρη διάρκεια και ο καταναλωτής θα μπορεί να πάρει έγκριση μόνο μια φορά μέσα στην ημέρα.

Παρότι αυτός είναι ο στόχος, μένει να αποδειχτεί εάν οι αρμόδιοι φορείς των εταιρειών επιτρέψουν αυτό τον «κόφτη».

Τα δύο σενάρια για το lockdown

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το lockdown αναμένεται μέσα στην εβδομάδα και μετά από κρίσιμες συσκέψεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρωτεύουσας.

Ποια είναι, όμως, τα σενάρια που εξετάζονται;

Το πρώτο θέλει παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ στην Αθήνα ενώ το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τα νέα συστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ