ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Κρήτη για τη βρετανική μετάλλαξη της Covid 19

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Κρήτη για τη βρετανική μετάλλαξη της Covid 19
INTIME NEWS / Image Online

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας η ανίχνευση σημαντικού αριθμού υπόπτων δειγμάτων, κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κρήτη, στον απόηχο της νέας «έκρηξης» μολύνσεων που σημειώθηκε πανελλαδικά την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εντόπισε ύποπτα δείγματα που έφεραν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, κυρίως τη βρετανική μετάλλαξη. Τα δείγματα εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο η διασπορά του βρετανικού ιού φτάνει στο 96% όλων των θετικών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, η Κρήτη έχει μπει πλέον στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών αρχών και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης που θα πραγματοποιήσουν οι λοιμωξιολόγοι την Πέμπτη, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού, ενώ ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ηράκλειο: Επτά θετικά δείγματα σε σύνολο 1.235

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το neakriti.gr, συνεχίζεται η διαδικασία διενέργειας rapid tests σε πεζούς, που πραγματοποιούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Λότζια Ηρακλείου, καθώς υπάρχει ακόμα και τώρα ζήτηση και οι δειγματοληψίες έλαβαν χρονική παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα έχουν ελεγχθεί 1.235 δείγματα και έχουν βρεθεί 7 θετικά.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, «αναμένεται να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 1.000 δειγμάτων, ενώ είμαστε προετοιμασμένοι να διενεργήσουμε έως 2.000 - 2.500 τεστ. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα συνεχιστεί εφόσον υπάρχει ζήτηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ