ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη το 40% των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη το 40% των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης
AP Photo/Giannis Papanikos

Βαρύτερο από την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, είναι ίσως το γεγονός, ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι ήδη στην Ελλάδα και μάλιστα κυκλοφορεί σε μεγάλο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, η συμπρωτεύουσα, φιλοξενεί τη βρετανική μετάλλαξη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 40%, ενώ το ποσοστό της νοτιοαφρικανικής στην ίδια περιοχή, ανέρχεται σε 4%. Οι μεταλλάξεις του ιού σύμφωνα με τους επιστήμονες, διασπείρονται ταχύτατα και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που απαιτεί την μέγιστη προσοχή και επαγρύπνιση από όλους μας.

Το θέμα ετέθη στην συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, μία μάλλον ήρεμη και χωρίς εντάσεις συνεδρίαση, στην οποία οι ειδικοί, εισηγήθηκαν παράταση του απαγορευτικού κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 8 Μαρτίου 2021.

Όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση -μετά την αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρη Τσιόδρα- η Αττική και η Αχαΐα, παραμένουν στο μωβ, ενώ η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο.

Η Ήπειρος επίσης φαίνεται να πιέζεται ιδιαίτερα και ειδικότερα η Άρτα και η Ηγουμενίτσα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν στο CNN Greece μέλη της Επιτροπής, ίσως η Ήπειρος να βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι στα νοσοκομεία της περιοχής, νοσηλεύονται πολλοί ασθενείς με Covid 19 από την Αλβανία.

Το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε όριο συναγερμού με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική, αγγίζει πλέον το 95%.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ με βάση αξιολόγηση στοιχείων από το ΕΣΥ, χθες Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής πάνω από 160 ασθενείς με Covid 19, ωστόσο η προσέλευση θετικών περιστατικών νέων ανθρώπων στα ΤΕΠ ήταν πολλαπλάσιες.

Σήμερα, Παρασκευή, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονται 1.025 ασθενείς μόνο σε απλές κλινικές Covid, ενώ επιπλέον 230 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, οι 215 εκ των οποίων, είναι διασωληνωμένοι.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις απαιτείται εγρήγορση και προσοχή και συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση. Όπως τονίζουν στο CNN Greece μέλη της Επιτροπής, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Ελβετία, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ η μετάλλαξη της Ν.Υόρκης- η οποία είναι πολύ βαριά- δεν έχει έρθει ακόμη.

Σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2021, συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος, από την ημέρα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της Covid-19.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο, βρέθηκε θετική στον SARS CoV-2 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ