ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Καθηγητής Καλομενίδης: Υπό πίεση η Αττική με φόντο το τρίτο κύμα

Κορωνοϊός – Καθηγητής Καλομενίδης: Υπό πίεση η Αττική με φόντο το τρίτο κύμα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / © Intime p.a.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το Σάββατο ο πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, που δέχονται σκληρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά το Λεκανοπέδιο», τόνισε ο κ. Καλομενίδης.

«Έπειτα από την εφημερία στο νοσοκομείο, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid ενώ η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες», ενώ σημείωσε ότι «στην Αττική δεν θα αιφνιδιαστούμε όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθά και το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν θα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία στην κορύφωση της μάχης».

Ερωτηθείς, τέλος, πότε εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, ο καθηγητής Καλομενίδης την προσδιόρισε για το φθινόπωρο.

Τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

Διαβάστε εδώ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ