ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Μάχη» στα νοσοκομεία και μέτρα με... άρωμα Μαρτίου 2020 μετά την εκτόξευση κρουσμάτων

Κορωνοϊός: «Μάχη» στα νοσοκομεία και μέτρα με... άρωμα Μαρτίου 2020 μετά την εκτόξευση κρουσμάτων
AP Photo/Yorgos Karahalis

Στην άμεση αναπροσαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού οδηγείται το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας -κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής- καθώς το lockdown δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, βάσει των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Το πρωί της Τετάρτης, στις 11, θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με διευρυμένη συμμετοχή -αντί της Παρασκευής- πιθανόν και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα νέα μέτρα και η απαιτούμενη διάρκειά τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα δέχεται αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού, ενώ σχεδιάζεται η διακομιδή των ασθενών με άλλα νοσήματα στο ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν».

Λόγω της επιβαρυμένης εικονας του Πειραιά, εξετάζεται το σενάριο συνεργασίας με μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της περιοχής προκειμένου να αναλάβει ασθενείς που νοσηλεύονται στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Η τελευταία ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μόλις 19 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Λεκανοπέδιο, ενώ ήδη χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ έχουν μείνει το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο». Ελάχιστες κλίνες παραμένουν ελεύθερες σε «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

«Κλείδωσε» η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο στην Αττική

Ήδη από το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι οι λοιμωξιολόγοι προσανατολίζονται στο αν εισηγηθούν να μπει «μπλόκο» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο της Αττικής για προσωπική άσκηση – ο γνωστός σε όλους κωδικός «6».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των ειδικών αφορά στην Αττική, είναι πλέον ειλημμένη και αναμένεται να μεταφερθεί ως πρόταση στην κυβέρνηση μετά από την αυριανή τους σύσκεψη.

Το απόγευμα της Τρίτης, η Αττική κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ από το ξεκίνημα της πανδημίας με 1.159 κρούσματα κορωνοϊού από τις συνολικά 2.353 νέες μολύνσεις στην επικράτεια.

Στις 23 Φεβρουαρίου η Αττική είχε καταγράψει 1.047 κρούσματα που αποτελούσε μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Σαρηγιάννης: Αυστηρό lockdown για πάνω από δύο εβδομάδες

Υπό το φως της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού -και με την Αττική στο «μάτι του κυκλώνα» με αρνητικό ρεκόρ 1.159 μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο- ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζει πως για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου πρέπει να πάμε σε αυστηρότερο lockdown από αύριο και για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο, αλλά σοβαρό πια lockdown» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες. Να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ