ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Ζημιές στο ναό του Αγ. Νικολάου Τυρνάβου και Αγ. Δημητρίου Μεσοχωρίου

Σεισμός Ελασσόνα: Ζημιές στο ναό του Αγ. Νικολάου Τυρνάβου και Αγ. Δημητρίου Μεσοχωρίου
O Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας larissanet.gr

Υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε Μεσοχώρι και Ελασσόνα, από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα.

Ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετώπισαν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Προσοχή συνιστούν οι σεισμολόγοι

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό (7,8 χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό) για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα Σύνορα.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του. Σύμφωνα με τον κ Λέκκα ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός.

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 7,8 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238χλμ ΒΒΔ της Αθήνας.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ