ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ
AP Photo

Στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως τόνισε, νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν χωρίς να διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 και όσοι διασωληνώνονται πρέπει να μεταφερθούν αλλού.

Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας έκανε εφημερία σήμερα με μόνο μία κενή κλίνη ΜΕΘ για κορωνοϊό. Μέχρι προχθές, δε, το ίδιο νοσοκομείο δεν διέθετε καμία κλίνη ΜΕΘ. Και δεν είναι το μόνο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε ότι υπάρχουν νοσοκομεία που νοσηλεύουν δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού χωρίς να διαθέτουν ούτε μία κλίνη ΜΕΘ Covid 19, όπως για παράδειγμα: το «Τζάνειο», το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το «Αμαλία Φλέμινγκ», της Δυτικής Αττικής, η «Παμμακάριστος», το «Αλεξάνδρας» κ.α.

Ο κ. Γιαννάκος υποστήριξε ότι «τα περιστατικά που διασωληνώνονται μεταφέρονται. Το ζήτημα όμως είναι ότι πολλά βαριά περιστατικά δεν μπορούν να διακομισθούν λόγω της βαρύτητας της κατάστασης. Και καταλήγουν

«Σήμερα εφημερεύει το Ασκληπιείο χωρίς κενή κλίνη ΜΕΘ. Μάλιστα επειδή οι 12 κλίνες είναι καλυμμένες υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής σε [απλό] θάλαμο κορωνοϊού. Σήμερα επίσης εφημερεύει το Θριάσιο και οι 17 κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες. Το ίδιο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και θα συμβεί και τις επόμενες με νοσοκομεία που νοσηλεύουν δεκάδες περιστατικά και οι ΜΕΘ είναι πάντα γεμάτες» ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για τις ΜΕΘ στην Αττική:

  • «Σισμανόγλειο» πάντα γεμάτο με 14 ασθενείς
  • «Ελπίς» πάντα γεμάτο με 6 ασθενείς
  • «Γεννηματάς» πάντα γεμάτο με 16 ασθενείς
  • «Αγία Όλγα» γεμάτο με 9 ασθενείς
  • «Ερυθρός» χθες γεμάτο με 14 ασθενείς και σήμερα ένα κενό κρεβάτι

«Για όλα αυτά κατά τους ειδικούς φταίει η ατομική ευθύνη, όχι το κράτος που πιάστηκε άλλη μια φορά στον ύπνο και ακόμη διαπραγματεύεται με τον ιδιωτικό τομέα αντί να επιστρατεύει.

»Το 80% και άνω των ασθενών με κορωνοϊό έως τώρα πέθανε εκτός ΜΕΘ και αντί να διορθώσουν τη κατάσταση μας κουνάνε και το δάκτυλο. Δεν επιτρέπεται νοσοκομείο να υποδέχεται και να νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊού χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Μην ξεχνάμε ότι κάποιοι βρήκαν ΜΕΘ ακόμη και για προληπτικούς λόγους και άλλοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ» ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ