ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το σενάριο για άνοιγμα τον Απρίλιο και η επιθυμία για τον Μάρτιο

Lockdown: Το σενάριο για άνοιγμα τον Απρίλιο και η επιθυμία για τον Μάρτιο
Η κυβερνητική πρόθεση παραμένει να γίνουν εντός Μαρτίου έστω κάποια βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο ο Απρίλιος φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστικός στόχος. AP Photo/Yorgos Karahalis

Παράλληλα με την αδιάλειπτη παρακολούθηση της πορείας της διασποράς του κορωνοϊού και την ενεργοποίηση των αντίστοιχων μέτρων προστασίας, εντείνεται και η εντατική προετοιμασία, με την ανάλογη επικαιροποίηση, των σχεδιασμών για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ρισκάρει μία οπισθοχώρηση, επιταχύνει όμως τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε όταν διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδα ασφάλειας, να μην χαθεί ούτε ένα εικοσιτετράωρο για να ανοίξει το λιανεμπόριο. Και τούτο διότι είναι σαφές ότι η πίεση του lockdown στενεύει τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία.

«Επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας. Υπολογίζεται ότι κάθε 15νθήμερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο για τη χώρα» υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξή του στο Mega, το Σάββατο, αναφορικά με το κόστος του lockdown στην οικονομία.

Έκανε όμως και την διακριτή αναφορά ότι «μπορεί το λιανεμπόριο καθεαυτό να μην προκαλεί υπερμετάδοση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα στοιχείο γενικότερης κινητικότητας του πληθυσμού».

Στόχος, ο οποίος δεν προσδιορίζεται κατηγορηματικά ως προς τα ορόσημα, αποτελεί όμως διακηρυγμένη κυβερνητική βούληση, είναι το άνοιγμα μέσα στις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα. Ένας χρονικός στόχος, στον οποίο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η επαναλειτουργία σε κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί μεταθέσουν χρονικά την υλοποίηση αυτού του στόχου ακόμη και στον Απρίλιο.

Η κυβερνητική πρόθεση, παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την έντονη ανησυχία που τροφοδοτεί ο υψηλός δείκτης θετικότητας των μεταλλάξεων, παραμένει να γίνουν εντός του Μαρτίου έστω κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Εντός του Μαρτίου να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία. Θέλει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, είναι μάχη με το χρόνο», ήταν η ρητή διατύπωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Παράλληλα όπως έγραφε το CNN Greece, ένας από τους προβληματισμούς που απασχολεί όλες τις εσωτερικές συσκέψεις της κυβέρνησης και συζητείται δημόσια αφορά στην κόπωση των πολιτών από την παρατεταμένη διάρκεια των περιορισμών, που συνεπακόλουθα επηρεάζει και το ποσοστό συμμόρφωσης στα μέτρα.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι από τα αποτελέσματα της δοκιμασίας στο πρώτο στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί και η άρση των περιορισμών στη συνέχεια, με ορίζοντα διμήνου, όπως για παράδειγμα στην εστίαση. Για τον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα της ελληνικής οικονομίας, η κυβερνητική βούληση είναι, έστω και δειλά, να επαναλειτουργήσει περί τα τέλη του Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ