ΕΛΛΑΔΑ

Δημόπουλος στο CNN Greece: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα αν δεν δούμε βελτίωση

Δημόπουλος στο CNN Greece: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα αν δεν δούμε βελτίωση
INTIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Πρόωρο χαρακτηρίζει το να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων αν δεν δούμε μια βελτίωση των δεδομένων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του lockdown, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και εξηγεί ότι είναι πολυπαραγοντική ανάλυση, καθώς πρέπει να βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι αναφερόμενη στο σχεδιάγραμμα της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση του lockdown η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στη σημερινή ενημέρωση, είπε πως εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα» είπε η Α. Πελώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων οδήγησαν τρία πράγματα:

«Το βασικό είναι οι μεταλλάξεις, το δεύτερο είναι η κόπωση όλων μας, όπου και τα μέτρα τα οποία εξαγγέλονται, δεν τηρούνται ή και να τηρούνται δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού πριν ή μετά τα μέτρα. Όταν έχουμε π.χ. μια απαγόρευση η οποία είναι στις 6 ή στις 8 μπορεί να παρατηρηθεί ένας συγχρωτισμός νωρίτερα το απόγευμα.

Και το τρίτο είναι και οι καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι τέτοιες που ευνοούν την μετάδοση αερογενών λοιμώξεων. Μην ξεχνάμε ότι η περίοδος η χρονική με την μεγαλύτερη επίπτωση γρίπης ήταν πάντα ο Φεβρουάριος και αρχές Μαρτίου. Έχουμε δηλαδή κρύο καιρό που δεν συμβάλλει στο να έχουμε ανοιχτά παράθυρα ή να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και με μία σχετική υγρασία όλα αυτά ευοδώνουν την μετάδοση και του SARS COV 2».

Αποτυπώνοντας την κατάσταση σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρει:

«Η πολλαπλότητα των μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, έχει οδηγήσει στο να έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις που συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην Ελλάδα ξέρουμε πλέον ότι επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα τα οποία να είναι αρνητικά όσον αφορά την ευαισθησία των μεταλλαγμένων αυτών στελεχών -των συγκεκριμένων ιδιαίτερα που έχουμε στην Ελλάδα- στα εμβόλια».

Ο κ. Δημόπουλος διευκρινίζει ότι ναι μεν υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα οι ασθενείς.

«Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν αντί για 1.000 κρούσματα έχουμε 10.000, στατιστικά θα έχουμε και περισσότερους που θα νοσήσουν βαριά. Αλλά όχι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος από μόνο του κάνει πιο βαριά νόσηση», προσθέτει στη συνέχεια, και επαναλαμβάνει ότι φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Για «αναστάτωση» των προβλεπτικών μοντέλων και αλλαγή στους σχεδιασμούς κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece: «Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού πλέον, τα οποία είτε έχουν αντικαταστήσει πλήρως το παλιό είτε θα το αντικαταστήσουν εντός των επομένων ημερών, εβδομάδων το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ιό, ο οποίος πλέον κινείται ταχύτερα και μας “αναστατώνει” όλα τα προβλεπτικά μοντέλα τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει με έμφαση: «Αλλάζουν τους σχεδιασμούς μας προς μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακόμα».

Κλείνοντας, στο ερώτημα τι είναι αυτό που τους ανησυχεί, ο κ. Δημόπουλος απαντά: «Υπάρχει το δεδομένο ότι η πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας είναι τεράστια, με ελάχιστο αριθμό κλινών Covid και ακόμα μικρότερο αριθμό κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας όσον αφορά την Αττική», τονίζοντας παράλληλα: «Με υπερπροσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού, υπερκόπωση ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανταπεξέλθουμε όσο γίνεται περισσότερο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ